KUKOISTUSTA JA KUMMITUKSIA

Kartanon tarina alkaa 1460-luvulta, jolloin asiakirjoissa on viitattu Mukkulaan sekä kylän että talon nimenä. Kartanon pitkään ja monimuotoiseen historiaan liittyy niin vaatimattomia kausia katoajalta kuin loiston ja kukoistuksen aikojakin. Mukkula on ollut muun muassa sotilassairaalan verovapaana rälssitilana, Muculan sotilaskartanona, parin vuosisadan ajan. Tämän jälkeen 1700-luvulla päärakennus koki ison uudistuksen, kun se kuoriutui alkuperäisestä Ruotsin armeijan upseerin virkatalon asustaan. 
 
Mukkulan todellinen kukoistuskausi alkoi 1700-luvun lopussa, kun sen isännäksi saatiin kapteeni Arndt Johan von Hausen. Kartanon päärakennuksesta kasvoi von Hausenin omistuksessa juhlallinen keisarityylin edustaja, jonka puutarhaa hallitsivat komeat tammet ja englantilainen maisemallisuus. Päärakennusta uudistettiin perusteellisesti myöhemminkin, ja sen pihapiiriin rakennettiin uusia rakennuksia. Tilalla toimi tuolloin meijeri sekä kauppapuutarha kasvihuoneineen ja lämpökeskuksineen.
 
Mukkulan Kartanon omistukset kulkivat kytköksissä von Hauseniin aina vuoteen 1959 saakka, jolloin siitä tuli Lahden kaupungin matkailu- ja vapaa-ajankeskus.
Rakennus on toiminut sen jälkeen niin koulutuspaikkana kuin taiteen tapahtumakeskuksenakin. Maailmankartalle kartanon on vienyt edelleen voimissaan oleva Lahden kansainvälinen kirjailijakokous, joka on houkutellut paikkakunnalle merkittäviä kirjailijoita jo vuodesta 1963. Vuodesta 2003 Mukkulan rannassa on juhlittu Summer Up -festivaalia.
 
Itse päärakennus oli tyhjillään vuodesta 2009, kunnes Vanajanlinna Group käänsi uuden lehden kartanon historiassa. Vuoden 2015 alussa, kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen, avattiin uniikki, vanhaa kunnioittaen nykypäivään tyylitelty kartanohotelli. Remontoinnissa käytettiin mahdollisimman paljon paikallisia toimijoita, ja esimerkiksi Kartanon interiöörin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa lahtelainen Isku.
Nykyään Mukkulan Kartanon tarinaa vie eteenpäin Megaro Oy resort manager Tiina Aallon johdolla.
 
Kartanon historian yhteydessä ei voi olla mainitsematta Mukkulan mystistä kummitusta, joka toisinaan ilmestyy tarkistamaan tiloja.
Näin ainakin on kuullut Mukkulan alueella oppaana pitkään toiminut Helli Jalas.
– Kerrotaan, että naishahmo laskeutuu toisinaan kartanon portaita alas ja menee salin puolelle. Arvellaan, että joku kartanon alkuaikojen edesmenneistä emännistä käy tarkistamassa, että salissa kaikki asiat ovat kunnossa, hän kertoo. 

Mukkulan Kartano
Ritaniemenkatu 10 (saapuminen)
Niemenkatu 30 (postiosoite)
FIN-15240 Lahti
Finland

Vastaanotto
Puh. 040 6581 881
visit@mukkulankartano.fi

Call us E-mail

Vanajanlinna Groupin myyntipalvelu
Arkisin klo 8.00-17.00
Puh. 0300 870 579 (0,8 €/min+pvm/mpm)
mukkulankartano@mukkulankartano.fi


Resort Manager Tiina Aalto

Puh. 040 5119 458
tiina@mukkulankartano.fi

Kohteet

Vanajanlinna Group

© 2024 Quux Oy
© 2024 Quux Oy